Hur mycket påfrestningar en relation tål beror på hur stadig grunden är. Precis som för en byggnad så får det stora konsekvenser om grunden inte orkar bära sin egen tyngd. Byggnaden går sönder, kanske till och med rasar, eller i fall får sprickor som kan vara svåra att laga. När det gäller husbyggen kan man använda sig av detaljerad mätteknik för att upptäcka sättningstrender i konstruktionen (lärde jag mig på Metron), men hur gör man egentligen i ett förhållande? Där går det ju inte att mäta hur stabil grunden är. Nu går det förstås inte att jämföra relationer med husbyggen rakt av, men det finns ändå en kontenta här som genom jämförelsen blir lätt att förstå sig på – det gäller att bygga en stadig grund om man ska kunna ta sig igenom påfrestningar.
Hur bygger man en stadig grund?
Alla förhållanden kommer att genomgå påfrestningar. När två individer möts kommer det förr eller senare att uppstå situationer där man kommer på kant med varandra, och det kommer också att komma motgångar utifrån. Ni kanske blir oense om hur ekonomin ska skötas, en av er kanske förlorar jobbet eller ett dödsfall inom familjen kanske skakar om tillvaron. Kan ni ta er igenom problemen tillsammans som en stark och enad front, eller kommer det här att bli droppen som får bägaren att rinna över?
En stadig grund stavas kommunikation. God kommunikation är grunden till ett bra förhållande. Ni måste prata med varandra – oavsett hur jobbigt det än är. Det kan vara lockande att sopa problemen under mattan och låtsas att man lever lyckliga, men detta är att göra sig själv en björntjänst då problemen förr eller senare kommer att komma ikapp med än mer kraft. Ni ska helst prata med varandra innan något ens hinner bli ett problem, för då har ni möjligheten att tackla problemet tillsammans när det kommer.
Det är dock viktigt att man kommunicerar sakligt. Ett bråk är inte samma sak som att kommunicera. Se till att ni sätter er ner och låter båda parterna lufta sina åsikter. Lyssna på varandra, och kom ihåg att ni gör det här tillsammans!